Muzicolog clujean într-o apariție editorială americană de excepție

 

Academia de Muzică ,,Gheorghe Dima” are onoarea să aducă în atenția publicului o nouă apariție la una dintre cele mai prestigioase edituri din lume (Routledge - S.U.A. - An Ashgate book), dedicată compozitorului György Ligeti: György Ligeti's Cultural Identities, volum coordonat de Amy Bauer și Márton Kerékfy.

 Semnatarii textelor sunt cu toții specialiști recunoscuți la nivel internațional pe tema muzicii acestui compozitor de geniu al secolului XX. Printre ei, conf. univ. dr. Bianca Țiplea Temeș, cadru didactic în cadrul AMGD și una dintre cele mai active prezențe muzicologice în plan național și internațional.

Iată ce spun editorii despre volum:

De la moartea lui György Ligeti, în 2006, a existat o recunoaștere din ce în ce mai accentuată a importanței sale centrale în peisajul cultural al secolului al XX-lea.

Această colecție este prima carte dedicată explorării vieții și muzicii compozitorului în contextul rădăcinilor sale din Europa de Est, dezvăluind identitățile sale duale atât ca cetățean maghiar, cât și ca modernist cosmopolit.

Colaboratorii explorează contextele artistice și socio-culturale ale lucrărilor timpurii ale lui Ligeti, inclusiv compoziția și teoria muzicii, influența muzicii populare est-europene, noțiunile de casă și identitate, atitudinea sa ambivalentă față de trecutul său maghiar și referințele sale la patrie în compozițiile sale târzii. Multe dintre perspectivele valoroase au fost oferite ca rezultat al cercetărilor efectuate la Fundația Paul Sacher, Basel (n.r. cercetări efectuate de muzicologul Bianca Țiplea Temes), în timp ce, de asemenea, acestea se bazează pe cunoașterea unor asociați de lungă durată, cum ar fi asistenta compozitorului, Louise Duchesneau. Contribuțiile, în ansamblu dezvăluie mediul și valorile cosmopolite ale lui Ligeti și relevă de ce muzica lui continuă să inspire generații noi de artiști, compozitori și ascultători.

Mai multe detalii despre volum și conținut, pot fi accesate la linkul:

 

https://www.amazon.com/Ligetis-Cultural-Identities-Amy-Bauer/dp/1472473647

 

Cristina Pascu

 

 

02 Noiembrie 2017 - 16:00