• Festivalul de Muzică Contemporană CLUJ MODERN, ediția a XII-a

  22-28 aprilie 2017

 • Festivalul de Muzică Barocă LA STRAVAGANZA, ediția a V-a

  9-15 mai 2017

 • Festivalul de arte digitale ELEKTRO ARTS

  12-13 mai 2017

 • CLUJ ENSEMBLE! Dima Music School

  17-25 septembrie 2017

 • Festivalul Internațional Mozart

  17-24 noiembrie 2017


Ediția a douăsprezecea a Festivalului Cluj Modern își propune să continue seria de succese crescânde a ultimelor ediții, ce i-au consolidat locul de reper pe harta culturală a țării, cu bune ecouri și peste graniță.

Oferta repertorială a ediției – una din principalele mize ale unei asemenea manifestări – este variată, inventivă, deschisă unui fertil dialog local-național-universal în creația muzicală. Se remarcă programul DIASPORA – Between Energy and Nostalgy, un sensibil barometru al prezențelor creative românești disipate în centre de mare anvergură și tradiție culturală ale străinătății – Berlin, Viena, Paris, Montreal, Helsinki, Heidelberg, Los Angeles – dar și paradoxala „străinătate” a Chișinăului.

Un alt program tematic cu tentă insolită este intitulat „Etnohorloghion”, în care un repertoriu coral de factură moderă cu inspirație din folclor se intersectează cu piese avangardiste pentru percuție solo, conținând la rândul lor aluzii folclorice.

Sunt prezentate lucrări devenite repere clasice ale înnoirii de limbaj și stil ale contemporaneității precum Cvartetul nr. 2 de Arnold Schoenberg sau celebra Ofrandă victimelor Hiroșimei de Krzystof Penderecki – dar și lucrări în primă audiție mondială al unor compozitori români - Cornel Țăranu, Ciprian Pop, Cristian Bence-Muk – sau străini - Miklós Csemiczky (Ungaria).

Manifestarea și-a asigurat colaborare unor forțe interpretative clujene de cel mai înalt nivel: Cvartetul Transilvan, Corul de cameră Cappella Transyilvanica, Cvartetul Arcadia, Ansamblul de muzică contemporană AdHOC dirijat de Matei Pop, percuționistul virtuoz Mircea Ardeleanu. Nu lipsesc artiști invitați din străinătate – Green Things Ensemble din Viena, soprana Julia Sitkovetsky din Germania.

Parteneriatul tradițional cu Filarmonica „Transilvania”  prilejuiește și în această ediție altitudinea unui regal vocal-simfonic a Orchestrei și Corului Filarmoncii, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare, având ca solist pe reputatul saxofonist parizian Daniel Kientzy.

Nu va lipsi nici în această ediție o zi consacrată reflecției, analizei și schimbului de idei prilejuite de simpozionul internațional ce-l va avea ca oaspete pe muzicologul american dr. William Kinderman de la University of Illinois, S.U.A.

***

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Ajuns la a V-a ediţie, Festivalul de Muzică Barocă „La Stravaganza” readuce în atenţia melomanilor clujeni nestematele repertoriului baroc în interpretări bazate pe informaţii din tratate de epocă şi instrumente istorice. De la început, menirea festivalului a fost promovarea aşa-numitei interpretări informate istoric (Historically Informed Performance Practice), un curent interpretativ deja consacrat în Occident, dar încă într-o fază incipientă în Europa de Est.

Concursul de Muzică Barocă „La Stravaganza” pentru ansambluri camerale a motivat tinerii de a se preocupa cu acest curent stilistic, şi iată că după 8 ani în care nivelul concurenţilor a cunoscut o creştere constantă, a sosit momentul de a înfiinţa o orchestră barocă la Cluj. Cu numele frumos Transilvania Galante, şi sub conducerea unuia dintre primii laureaţi ai concursului din 2009, Dóra Király (astăzi din Haga/ Olanda), această orchestră va debuta în 11.05. cu un program Telemann, dedicat aniversării a 250 de ani de la moartea marelui compozitor.

În acest festival vor fi prezentate publicului şi câteva instrumente specifice Barocului, care sunt rar întâlnite în viaţa muzicală clujeană: flautul travers baroc (13.05.), chalumeau (11.05.), viola da gamba (9.05.), viola d'amore şi o orgă portativă din 1752, frumos restaurată şi aflată în posesia Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei (ambele în 15.05.). O raritate în peisajul sonor clujean o constituie şi recitalul de clavecin din 12.05., ce prezintă lucrări din Barocul timpuriu cu acordaj mezotonic, specific acelei epoci. Alături de interpreţi clujeni, împătimiţi ai Barocului, actuala ediţie are drept oaspeţi interpreţi de marcă din Haga, Viena, Budapesta, Istanbul şi Basel. 

Programul detaliat al festivalului, ce include concerte, cursuri de măiestrie şi concursul pentru ansambluri camerale, poate fi consultat mai jos. Vă invităm să vizitaţi şi pagina de facebook a festivalului, care mai conţine şi material audio-video din prezenta ediţie precum şi din ediţiile trecute.

Vă aşteptăm la concertele festivalului, inclusiv la etapele concursului, şi vă dorim audiţie plăcută!

 Erich Türk, directorul festivalului

***

Intrarea la concerte este gratuită. Accesul în Muzeul Etnografic se face pe bază de bilet (6 lei preț întreg, 3 lei preț redus)

***

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național  

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 Organizator: Academia de Muzica ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca

 Parteneri: Ansamblul Baroc Transylvania, Transilvantiqs, Filarmonica de Stat Transilvania, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Parohia Romano Catolică Sf. Mihail, Asociația Culturală ”Notes and Ties”

 Parteneri media:, Radio România Cluj, Radio România Muzical, Radio România Cultural, artactmagazine.ro, clujtoday.ro, cluj.com, clujlife.com, clujulcultural.ro, Cotidianul Transilvan, dispersie.ro, Făclia, Ilikecluj.ro, mklasica.ro, napocanews.ro, oradestiri.ro, orasulcluj.ro, Szabadság, TVR Cluj, Zile și Nopți Cluj-Napoca

Programul festivalului


Publicul clujean este invitat să descopere frumuseţea îngemănării muzicii, dansului şi imaginii vizuale cu tehnologia, în artele digitale ale viitorului. Ediţia a 2-a a festivalului Elektro Arts va reuni, în zilele de 12 şi 13 mai 2017, 55 de compozitori, coregrafi, artişti vizuali, dansatori, regizori artistici, programatori şi regizori de sunet, români şi străini, consacraţi şi debutanţi, studenţi şi profesori.

Festivalul se recomandă spectatorilor cu două evenimente inedite de dans tehnologic şi instalaţii. Artiştii vor fascina clujenii cu muzică electroacustică presărată de intervenţii vizuale şi gestuale interactive, coordonate prin Kinect şi senzorul Hot Hand, totodată cu lucrări inovatoare de artă kinetică augmentată sonor.

Tema acestei ediţii a festivalului este Diversitatea – un calatizator al multiculturalităţii şi inovaţiei multidisciplinare. Viziunea organizatorilor este de a susţine artele numerice şi de a le face accesibile publicului, misiunea lor constând în diseminarea creaţiei artistice şi tehnologice.

Insolitul festivalului nu se opreşte aici. Selecţionarea pieselor muzicale a fost precedată de un Call for Works , care s-a bucurat de atenţia a 130 de compozitori din întreaga lume, din Canada, Mexic, Suedia, Australia, Scoţia, Iran, Germania, Olanda, Franţa, Statele Unite ale Americii, China, Austria, Chile, Italia, Filipine, Anglia, Argentina, Spania, Uruguay, Coreea de Sud, Singapore, România, Columbia, Taiwan, Irlanda, Grecia, India, Portugalia şi Rusia.

Unicitatea compoziţiilor jurizate a fost garantată de Comitetul de selecţie al Apelului internaţional, format din specialişti de talie mondială, şi-anume Octavian Nemescu – preşedintele juriului, Robert Rowe, João Pedro Oliveira, Alexander Mihalič şi Adrian Borza. Juriul a apreciat cele mai valoroase 12 creaţii în genuri specifice, de la musique concrète şi soundscape la glitch şi cinéma pour l’oreille.

Mai multe detalii puteți afla pe: www.elektroarts.com www.facebook.com/elektroarts

Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca îşi propune organizarea unei academii muzicale în centrul oraşului, oferind cursuri de măiestrie susţinute de muzicieni şi specialişti valoroşi, o conferinţă internaţională de muzicologie, dar şi o stagiune de concerte şi recitaluri publicului clujean. Patru module de cursuri teoretice şi aplicative se vor adresa tinerilor muzicologi, compozitori, interpreţi instrumentişti sau interpreţi vocali. Publicul larg va putea participa la 11 concerte/spectacole susţinute de invitaţi, studenţii cursurilor şi ansambluri locale.

Festivalul Internațional Mozart își propune să promoveze muzica genialului compozitor Wolfgang Amadeus Mozart și în general muzica clasică, conferind astfel un plus de calitate vieții culturale clujene. De asemenea, prin concursul de interpretare și cursurile de măiestrie susținute de artiști renumiți, oaspeți ai Festivalului, manifestarea contribuie la educarea tinerilor care își propun să devină muzicieni profesioniști. Publicul meloman are posibilitatea să audieze opere celebre, alături de lucrări mai puțin cunoscute din creația mozartiană, în interpretări remarcabile ale unor artiști renumiți din țară și din străinătate. Dar Festivalul promovează și tineri de mare talent aflați la început de carieră. Ediția a 27-a a Festivalului Mozart cuprinde două concerte simfonice, un spectacol de operă, trei concerte camerale, un concurs de canto și un simpozion.

www.mozart-romania.ro