Comunicate Presa:

 • Lansarea Asociației „Ioan Uțiu”, o șansă pentru tinerii sportivi și muzicieni

 • Rămas bun, Ileana Jánky Prada!

 • Comunicat de presa - concert educativ
 • Conferință de presă - Concursul Internațional ”Gheorghe Dima”

 • Concert comemorativ dedicat profesoarei Gerda Türk

 • Concert coral aniversar la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”

 • Concursul Internațional „Gheorghe Dima”, secțiunea DIRIJAT CORAL

  Ediția a XVII-a

 • Festivalul Internaţional de Arte Digitale Elektro Arts, ediţia anului Centenar 2018

  Fondator şi Director artistic – Adrian Borza

 • Festivalul Internațional ”Sigismund Toduță”, ediţia a IV-a, 11-17 mai 2018

  Congresul Internațional de Semiotică Muzicală, ediția a XIV-a, 11-15 mai 2018

 

Dragi prieteni si parteneri,

 

Va invitam la lansarea Asociatiei „Ioan Uțiu”, entitate filantropică al cărei scop constă în

 susținerea și promovarea tinerilor talentați din sport și artă, ce provin din familii cu posibilități materiale reduse, dar și în organizarea de evenimente asociate cu arta și sportul,  promovând astfel noua generație. 

Activitatea Asociației se desfășoară sub auspiciile mottoului „Îndrăznește să visezi și urmează-ți idealurile”, profesorul Ioan Uțiu fiind un promotor al valorilor umane universale precum respectul, integritatea și generozitatea. 

Evenimentul de lansare a Asociației va avea loc sâmbătă, 30 iunie ora 10:00, la Muzeul de Artă, în Sala Tonitza și va fi marcat de un recital susținut de pianistul Benjamin Diószegi, beneficiar al acțiunilor de binefacere ale Asociației. 

Va asteptam cu drag!

 

 

Lansarea Asociației „Ioan Uțiu”, o șansă pentru tinerii sportivi și muzicieni

 

Prof. univ. Ioan Uțiu (1931-2017) a fost unul dintre cei mai apreciați și prodigioși profesori din istoria Facultății de Educație Fizică și Sport din Cluj-Napoca. A format zeci de generații de studenți, actualmente profesori cunoscuți în țară și străinătate (printre care Béla Károlyi, antrenorul multiplei campioane olimpice Nadia Comăneci). În ultimii ani ai carierei a înființat Facultatea de Educație Fizică și Sport și Facultatea de Kinetoterapie din cadrul Universității private „Avram Iancu”, unde a profesat și a fost decan, fiind și unul dintre membrii fondatori ai acestei Universități.

Una dintre cele mai mari pasiuni ale profesorului Ioan Uțiu a fost legată de dansurile populare. În anul 1970 a înființat Ansamblul Folcloric „Mugurelul” în cadrul Universității Babeș-Bolyai, ansamblu care activează și astăzi, promovând valorile dansului popular românesc. Împreună cu acesta, timp de 15 ani a susținut spectacole în țară și străinătate.

În amintirea acestui om important în cultura clujeană și nu numai, familia a înființat Asociația „Ioan Uțiu”, entitate filantropică al cărei scop constă în susținerea și promovarea tinerilor talentați din sport și artă, ce provin din familii cu posibilități materiale reduse, dar și în organizarea de evenimente asociate cu arta și sportul, promovând astfel noua generație.

Activitatea Asociației se desfășoară sub auspiciile mottoului „Îndrăznește să visezi și urmează-ți idealurile”, profesorul Ioan Uțiu fiind un promotor al valorilor umane universale precum respectul, integritatea și generozitatea.

Evenimentul de lansare a Asociației va avea loc sâmbătă, 30 iunie ora 10:00, la Muzeul de Artă, în Sala Tonitza și va fi marcat de un recital susținut de pianistul Benjamin Diószegi, beneficiar al acțiunilor de binefacere ale Asociației.

Unul dintre cei mai talentați tineri pianiști ai momentului, Benjamin Diószegi și-a început educația muzicală la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca, sub îndrumarea profesoarei Szarvadi Irén. În anii 2011-2012 a urmat cursurile Conservatorului „Béla Bartók” din Budapesta. Din 2013 studiază la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, la clasa de pian a prof. univ. dr. Adriana Bera, actualmente fiind student în anul I de masterat. S-a remarcat de timpuriu ca un talent deosebit, câștigând premii la concursuri naționale și internaționale, cel mai recent fiind Premiul I și Trofeul Lipatti la Concursul Internațional Dinu Lipatti de la Roma – 2017.

            În anii 2015, 2016 și 2018 a fost bursier al Fundației SoNoRo, participând la cursurile de măiestrie susținute de nume importante în domeniu. De asemenea, a participat cu succes la cursurile de măiestrie susținute la Cluj de mari pedagogi invitați ai Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” – Robert Levin (Universitatea Harvard), Cordelia Hoefer (Universitatea Mozarteum – Salzburg), William Kinderman, Melinda Lee.

            Activitatea concertistică a lui Benjamin Diószegi este foarte consistentă: pe lângă recitaluri solo și camerale, artistul a susținut concerte ca solist cu orchestrele Filarmonicilor din Cluj-Napoca și Râmnicu-Vâlcea, iar în luna mai 2018 a fost solistul concertului susținut de Orchestra „Antonin Ciolan” a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea.

Alexandra Bianca Dinea este elevă la Liceul cu program sportiv Cluj-Napoca și la cei 17 ani a obținut deja rezultate remarcabile la atletism: locul III la Concursul Național de Ștafete, ediția a V-a 2017 și locul III la Pentatlon – Etapa Națională – mai 2018.

            Evenimentul este sprijinit de Clubul Rottary prin punerea la dispoziție a pianului aflat la Muzeul de Artă.  

            Vă așteptăm cu drag la acest eveniment dedicat talentului și performanței!

Cristina Pascu

 

Rămas bun, Ileana Jánky Prada!

 

     Colectivul Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” a primit cu durere vestea încetării din viață a celei care a fost ILEANA JÁNKY PRADA, remarcabilă pianistă și eminentă profesoară la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, precum şi la Universitatea Partium din Oradea. Aceasta s-a stins din viaţă în data de 8 mai 2018. Înmormântarea va avea loc luni, 25 iunie, ora 12, la capela mare din Cimitirul Central.

Născută la Brad, județul Hunedoara, în 1933, Ileana Jánky Prada a început studiul pianului la șase ani, a urmat apoi Liceul de Muzică din Cluj-Napoca la clasa distinsului profesor Szabó Géza, care atragea atenția colegilor săi asupra aptitudinilor deosebite ale elevei sale. Pregătirea temeinică primită aici i-a deschis drumul spre Conservatorul „Gheorghe Dima” unde a avut privilegiul de a fi primită la clasa eminentei profesoare Eliza Ciolan, față de care va păstra tot timpul vieții o caldă recunoștință. Au fost ani de muncă intensă, de împliniri, de satisfacţii. Ca studentă, a fost distinsă cu Diploma de Onoare la Festivalurile Republicane organizate de Ministerul Culturii la București în 1956 și 1957. A participat la Concursul “George Enescu” fiind admisă în etapa a doua și obținând Diploma de onoare.

            Pe parcursul carierei, pianista a abordat un repertoriu bogat și a desfăşurat o amplă activitate artistică: recitaluri solo, recitaluri de muzică de cameră, concerte cu orchestra. A colaborat cu artiști valoroși, în Cluj-Napoca și numeroase orașe din țară. În mod deosebit menționăm colaborarea cu fiica sa, flautista Kinga Prada Sagvik, alături de care a susținut recitaluri remarcabile și a obținut premii importante la concursuri prestigioase. Un loc aparte în repertoriul său a ocupat creația lui Sigismund Toduță de a cărui apreciere s-a bucurat. A colaborat cu Filarmonicile din Cluj, Bacău, Botoşani, Târgu Mureş, Oradea, Satu Mare, Sibiu, Ploieşti, interpretând Concertul nr. 1 în mi minor pentru pian şi orchestră, op. 11 de Frédéric Chopin, Concertul în do minor pentru pian şi orchestră, KV 491 de Wolfgang Amadeus Mozart, sub bagheta dirijorilor Schwager Tobias, Anatol Chisadji, Vladimir Benic, Corneliu Dumbrăveanu.

Ileana Jánky Prada s-a dedicat cu pasiune activității didactice formând generații de pianiști, muzicieni, care activează în țară și străinătate. Bogata cultură muzicală, admirabila artă pianistică, măiestria artistică le-a dăruit cu pasiune publicului și le-a împărtășit cu generozitate elevilor. Prin întreaga sa activitate, prin contribuția la afirmarea și progresul învățământului artistic românesc, Ileana Jánky Prada rămâne un model de comportament, de atitudine, de iubire față de oameni, față de muzică.

     Suntem alături de membrii familiei îndurerate, cărora le transmitem profunda noastră tristețe și sincere condoleanțe.

Cristina Pascu

 

 

,,Călătoria Muzicii” - Concert educativ pentru mari și mici.

Seria de Concerte „Dima Tineret” este coordonată de Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca prin clasa de „Management Artistic”, în colaborare cu „Centrul de Creație Artistică”, „Departamentul de Specialitate cu Profil Psihopedagogic” și clasa de „Regie Teatru Muzical”. Scopul acestui proiect este de a forma noua generație de adolescenți în spiritul unor valori artistice corecte și de a familiariza studenții cu acțiunile educativ-muzicale. Concertele se adresează copiilor cu vârste între 5 și 18 ani.

Prin concertul educativ "Călătoria Muzicii" urmărim să dezvoltăm gustului viitoarei generații pentru muzica cultă. Titlul descrie intenția noastră de a reliefa drumul pe care muzica l-a parcurs până în ziua de astăzi, fiind totodată o aluzie la "călătoria" emoțională în care o lucrare muzicală îl poartă pe ascultător. Concertul va fi prezentat sub forma unei povești muzicale în care fantasticul și istoricul se unesc.
Pe lângă aspectul educativ-muzical concertul nostru va viza și ideea de muncă în echipă. Echipa noastră este formată din trei pianiști, două violoniste și un cornist. În conceperea repertoriului am ales aproape toate combinațiile posibile între aceste instrumente pentru a crea ideea de "rezultat prin muncă în echipă" și de "unitate în diversitate".

Un punct de interes al evenimentului nostru îl reprezintă piesa de încheiere. Ultima lucrare prezintă una din direcțiile în care se îndreaptă muzica contemporană, fiind compusă special pentru ansamblul nostru și prezentată în audiție absolută în cadrul concertului nostru. Astfel dorim să îi apropiem pe spectatori de muzica contemporană și să realizăm un final "inedit".

Informații și rezervări: Lect. univ. dr. Diana Elena Sârb: dianaepop@yahoo.com, diana.sarb@amgd.ro.

Vă așteptăm cu drag!

 

INVITAȚIE CONFERINȚĂ DE PRESĂMARȚI, 5 IUNIE 2018 , ora 14:00

Academia de Muzică Gheorghe Dima” vă invită la conferința de presă prilejuită de ediția a 17-a a Concursului Internațional „Gheorghe Dima”, SECȚIUNEA DIRIJAT CORAL,  care se va desfăşura în perioada 11-15 iunie 2018, la Cluj-Napoca.

Conferința de presă va avea loc marți, 5 iunie 2018, cu începere de la ora 14:00, la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, sala „Vasile Herman” (intrarea prin foaierul Studioului de concerte). Vor lua cuvântul reprezentanți și organizatori ai Concursului care vă vor pune la dispoziţie informaţii şi detalii referitoare la eveniment: prof. univ. dr. Cornel Groza, dirijorul Corului Filarmonicii „Transilvania” și președintele juriului, lect. univ. dr. Mihaela Cesa-Goje, manager de proiect și Cristian Bence-Muk, directorul Departamentului de Compoziție – Dirijat al AMGD, membru al juriului.

Asigurându-vă de întreaga noastră considerație, vă mulțumim pentru sprijinul pe care îl acordați promovării Concursului Internațional „Gheorghe Dima”.

 

Cristina Pascu

Purtător de cuvânt AMGD

 

 

Academia de Muzică „Gheorghe Dima” vă invită luni, 4 iunie, orele 19:00, în Sala Studio a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, la concertul comemorativ dedicat celei care fost Gerda Türk, remarcabilă pianistă și eminentă profesoară la Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca.

Deși cunoscute, câteva date biografice se impun a fi menționate.

Gerda Türk (n. Herbert) s-a născut în 1944 la Cisnădie, judeţul Sibiu. La şcoala elementară din localitatea natală l-a avut ca profesor de muzică pe Erich Bergel senior (tatăl cunoscutului şi regretatului dirijor Erich Bergel junior), a cărui îndrumare avea să-i marcheze cariera. La Sibiu a beneficiat de ore de pian cu renumita profesoară Maria Klein-Hintz, iar din clasa a opta a devenit elevă a Liceului de Muzică din Cluj, la clasa de pian a profesoarei Grete Terplan.

La Conservatorul (azi Academia) de Muzică „Gh. Dima” a studiat pianul cu prof. Nina Panieva-Sebesi şi ulterior cu prof. Harald Enghiurliu.

După absolvirea studiilor, în 1967, a fost angajată la Liceul de Muzică clujean, unde a predat cu dăruire timp de 40 de ani, până în 2007. La fiecare Concurs Mozart, elevii profesoarei se numărau printre premianţi. Dintre cei peste 100 de elevi pe care i-a avut de-a lungul anilor, mulţi au devenit pianişti şi profesori eminenţi, răspândiţi în toată lumea, unii dintre ei fiind azi cadre didactice ale AMGD.

Ca interpretă, Gerda Türk a avut o activitate susţinută, atât ca solistă, cât şi ca membră în formaţii camerale. Evenimente deosebite au fost atât recitalurile cu Variaţiunile Goldberg de Bach, susţinute în anii 1980 la Cluj şi în alte oraşe din ţară, cât şi seria de recitaluri cu integrala sonatelor pentru pian de Mozart, prezentate de-a lungul timpului, precum și cu ocazia bicentenarului Mozart, în 1991.

În concertul comemorativ din 4 iunie, vor cânta foştii ei discipoli: Raluca Rad, Mira Gavriș, Nicoleta Ion, Horea Haplea, Aurelia Vișovan, alături de invitaţii Răsvan Dumitru (vioară) şi Tiberius Simu (tenor). Programul va cuprinde lucrări de W. A. Mozart, Fr. Schubert, R. Schumann, Cl. Debussy, S. Prokofiev, H. P. Türk şi Cora Miron. Intrarea este liberă, iar la sfârşitul recitalului li se va oferi participanților o broşură despre viaţa şi activitatea profesoarei comemorate.

 

Cristina Pascu

 

 

Miercuri, 30 mai, ora 19:00, în Studioul de Concerte al AMGD va avea loc concertul aniversar de 25 de ani al Corului Ave Musica, dirijat de Ciprian Para.

            Bazele corului au fost puse de Gheorghe Dima, primul director al Conservatorului, persoana sa fiind reprezentativă pentru domeniul muzical universitar din Transilvania. Maeștrii Augustin Bena, Lucian Surlașiu, Dorin Pop, Florentin Mihăescu, Cornel Groza au dus mai departe viziunea compozitorului Dima asupra ansamblului coral, formând generații întregi de coriști și contribuind la formarea unei conduite artistice dovedite în concertele susținute atât pe scenele clujene, cât și internaționale.

Din anul 1993 conducerea sa să fie preluată de conf. univ. dr. Ciprian Para.

            Numeroasele prezenţe ale corului Ave Musicaîn concertele vocal-simfonice ale ultimilor ani, la un înalt nivel artistic, au făcut ca acest ansamblu să se impună în lumea muzicală. Maturitatea interpretativă se bazează pe experienţa acumulată de dirijorul Ciprian Para, pe selectarea atentă și redarea expresivă a repertoriului.

            Pe aceste coordonate au fost alese și lucrările din programul aniversar: B. Bartók, J. Brahms, P. Constantinescu, Gh. Dima, D. Elder, E. Elgar, O. Gjeilo, V. Grefiens, K. Jenkins, Gh. Mandicevschi, G. P. da Palestrina, W. Todd, S. Toduță.

            Vă așteptăm cu drag la sărbătoarea noastră!

 

 Cristina Pascu

 

 

 

Academia de Muzica "Gheorghe Dima" lansează o nouă invitație la un eveniment de anvergură adresat tinerilor dirijori din toată lumea.

Este vorba de ediția a 17-a a Concursului Internațional Gheorghe Dima - Secțiunea DIRIJAT CORAL. Acesta reprezintă singurul concurs de profil din Romania și va avea loc in perioada 11-15 IUNIE 2018.  Totodată este unicul eveniment care  oferă oportunități atât prin premiile oferite, cât și prin cursurile de măiestrie la cel mai înalt nivel oferite gratuit de către membrii juriului tuturor participanților.

În cadrul juriului, ne onorează cu prezența două personalități internaționale, repere de necontestat în domeniu: Patrick Russill - Royal Academy of Music, Londra, Roland Borger - Die Hochschule für Musik und Theater „Felix Mendelssohn Bartholdy“ Leipzig.

Alături de aceștia, regăsim în juriu personalităţi naţionale şi internaţionale: prof. univ. dr. Vasile Jucan, Preşedinte de onoare al Concursului și Rectorul Academiei de Muzică „Gh. Dima”, Adrian Pop – Compozitor, prof. univ. dr. la Academia de Muzică „Gh. Dima”, conf. univ. dr. Cristian Bence-Muk – Compozitor, Director al Departamentului Compoziţie Dirijat al Academiei de Muzică „ Gh. Dima”, Ciprian Para – conf. univ. dr. la Academia de Muzică „Gh. Dima”, Dirijor permanent al Corului Ave Musica al Academiei de Muzică „Gh. Dima”, Mihaela Cesa-Goje – lect. univ. dr. la Academia de Muzică „Gh. Dima”, Asociat al Academiei Regale de Muzică din Londra, Dirijor permanent al Corului de cameră Jubilate.

Ne-am bucurat să constatăm succesul inițiativei noastre: tineri dirijori din România și alte 23 de țări (Australia, Austria, Belarus, Brazilia, Cehia, China, Columbia, Croația, Finlanda, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Lituania, Rusia, Singapore, Spania, Slovenia, Taiwan, Thailanda, SUA, Ucraina, Anglia) s-au înscris, competiția remarcându-se printr-un nivel foarte ridicat al pregătirii concurenților. Au fost selectați cei mai buni 32 de dirijori ce vor concura în patru etape, fiind implicate trei coruri clujene. Școala de compoziție clujeană va fi implicată și stimulată atât prin comisionarea lucrării impuse în finală cât și prin alte 4 lucrări.

Concursul se desfășoară în Studioul de Concerte al Academiei de Muzică Gheorghe Dima după următorul program:   

Luni 11 iunie 2018 ora 19.00
Ceremonia de deschidere
• Concert Extraordinar susţinut de Corul Filarmonicii de Stat Transilvania
Dirijor permanent: Cornel Groza

 

ETAPA 1 - Marţi 12 IUNIE 2018 ora 10.00
Etapa 1 – 32 candidaţi
Cu participarea a două cvintete de solişti – membri ai Corului Filarmonicii de Stat Transilvania

ETAPA 2  - Miercuri 13 IUNIE 2018 ora 9.40 – 12.40, 18.30-21.30
Etapa 2 – 16 candidaţi
Cu participarea Corului Ave Musica al Academiei de Muzică, dirijor permanent Ciprian Para

Miercuri 13 IUNIE 2018 ora 13.10 – 18.00 – Curs de măiestrie gratuit acordat de membrii juriului

SEMIFINALA - Joi 14 IUNIE 2018 ora 10.00
8 candidați
Cu participarea Corului de Cameră Jubilate, dirijor permanent Mihaela Cesa-Goje

FINALA- Joi 14 IUNIE 2018 ora 19.00
Concertul finaliştilor
Decernarea premiilor

 

Vineri 15 IUNIE 2018 ora 10.00 – 18.00
Curs de măiestrie gratuit acordat de membrii juriului

 

Programul detaliat al concursului poate fi găsit accesând site-ul web: www.dimacompetition.ro

Vă asteptăm cu entuziasm să fiți alaturi de noi și astfel să celebrăm una din tradițiile cele mai frumoase și importante ale Clujului, cea a dirijatului coral!

 

 

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca și al Consiliului Județean Cluj.

 

Cristina Pascu

 Academia de Muzică „Gheorghe Dima” și Universitatea de Artă și Design vă invită la Festivalul Internaţional de Arte Digitale Elektro Arts – ediția 2018. Evenimentul va avea loc în perioada 24-26 mai 2018, la Cluj-Napoca și se va desfășura sub genericul unificator Reconciliere, un titlu care invocă demnitatea, încrederea și respectul între persoane, grupuri profesionale şi instituţii. Totodată, tema face trimitere la un moment unic din istoria naţiunii române, aniversarea Centenarului Marii Uniri.

Astfel, joi, 24 mai, ora 19:00, în Sala Studio a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, va avea loc primul spectacol al Festivalului – Fluxuri – în care vor fi prezentate compoziţiile selecţionate în urma sesiunii de call for works a acestei ediții, interpretate de muzicienii noştri: Adrian Cioban (oboi), Zoltán Réman (saxofon), Silvia Sbârciu (pian), Aida-Carmen Soanea (violă). Evenimenul este coordonat de Adrian Borza și este dedicat muzicii electroacustice mixte şi proiecțiilor video.

              Vineri, 25 mai, ora 19:00, în Sala Studio a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, se va desfășura spectacolul Geometria ecoului, spectacol de dans coordonat de lect. univ. dr. Nicoleta Demian, spectacol în care dansatorii Adelina Filipaş, Augustin Gribincea, Oana Siminic, Roberta Lupaş, Tudor Stupar, Raluca Perde, vor deveni ecoul coregrafului, iar coregrafia va deveni tehnologie.

 Transgresiv este evenimentul coordonat de prof. univ. dr. Ştefan Dorel Găină, artist vizual, care ne invită să fim spectatori la jocul fascinant dintre fotografia directă, atelierul digital şi artistul creator, dedicat reconcilierii fireşti dintre tehnică, concept şi expresivitate. Spectacolul va avea loc sâmbătă, 26 mai, ora 18:00, la Galeria Casa Matei a Universității de Artă și Design.

În aceeași zi Festivalul se va încheia cu o expoziție de instalații multimedia ce va avea loc la palatul Urania începând cu ora 19:00. Desfășurat sub titlul generic Diagnostique și coordonat de Diana Drăgan-Chirilă, evenimentul este o invitație la un parteneriat între noile medii artistice, experimentele anticipative şi prezentarea lor în cadrul oferit de artelele instalaţioniste. Astfel, Reconcilierea are loc între cele mai diferite concepte, idei şi fapte ale artistului, preocupat de artele vizuale contemporane.

Mai multe detalii despre program puteți afla de pe site-ul Festivalului www.elektroarts.com și de pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/elektroarts/

Vă propunem, așadar, o călătorie în universul artelor viitorului. Vă invităm cu căldură să descoperiţi, în programul Festivalului Elektro Arts, compozitori, interpreţi muzicieni, dansatori şi artişti vizuali mereu aflaţi în căutarea unor autentice identităţi şi căi inedite de exprimare artistică. Creaţiile lor nu ar fi putut veni într-un moment mai potrivit. (Adrian Borza, Fondator şi Director artistic Elektro Arts)

 

Proiect co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

 

Cristina Pascu

Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca

Fundația „Sigismund Toduță”

Președintele Festivalului: Prof.univ.dr. Vasile Jucan, Rectorul Academiei de Muzică „Gh. Dima”

Directorul Festivalului: Prof.univ.dr. Ecaterina Banciu, președintele Fundației „S. Toduță”

Director Executiv: Lect.univ.dr. Oana Bălan

Directori ai Congresului Internațional de Semnificație muzicală:

Prof. univ. dr. Eero Tarasti (Universitatea din Helsinki) 
Lect. univ. dr. Oana Andreica (AMGD)

 

„Fiecare compozitor și fiecare muzician instrumentist sau solist vocal, undeva, trebuie să‑și aducă aminte că a avut un îndrumător, care i-a deschis și a defrișat calea care pe urmă se desfășoară” spunea Toduță; iar nouă, celor care am fost formați la școala lui, ne revine nobila misiune de a-i păstra amintirea de mare compozitor, muzicolog, pedagog și om de cultură prin Festivalul Internațional care îi poartă numele și care dedică această a patra ediție aniversării a 110 ani de la nașterea sa, cu titlul emblematic „La obârșie, la izvor”.

            Festivalul Internațional „Sigismund Toduță” va găzdui lucrările Congresului de Semnificație muzicală, una dintre cele mai importante manifestări dedicate muzicologiei, având tema „Music as Cultural Heritage and Novelty”, la care vor participa peste 80 de muzicologi și doctoranzi din 23 de țări și patru continente.

            Pe parcursul Festivalului vor evolua soliști cu reputație mondială (pianistul Daniel Goiți, flautistul Matei Ioachimescu, organistul Martin Sturm)  și formații consacrate ale Academiei (prestigiosul Cvartet TransilvanAnsamblul Icoane), Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” (sub conducerea lui Gabriel Bebeșelea), Opera Română, soliști ai Operei Maghiare, corul Jubilate, artiști tineri premiați la concursuri de interpretare (pianiștii Cadmiel Boțac, Ștefan Macovei, violonistul Francesco Ionașcu, soprana Renata Gebe-Fügi), dar și studenți talentați aflați la începutul carierei. Programul concertelor și a recitalurilor va include capodopere românești de Enescu și Toduță, lucrări din repertoriul internațional (Mozart, Gounod, Dvořák, Prokofiev, Ravel), dar și lucrări în primă audiție (Kalevi Aho, Agustín Fernández, Alexandru Ștefan Murariu). De ziua lui Sigismund Toduță, 17 mai, vor fi interpretate în primă audiție lucrările premiate la ediția II-a a Concursului Internațional de compoziție „Sigismund Toduță” (mai 2017).      

În cadrul prezentei ediții a Festivalului Internațional „Sigismund Toduță”, conducerea Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” are onoarea de a înmâna titlul de Doctor Honoris Causa muzicologului Valentina Sandu-Dediu și compozitorilor Kalevi Aho și Agustín Fernández.

Accesul la aceste evenimente este liber, cu excepția celor organizate de Filarmonica de Stat Transilvania și Opera Română.

 

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca. 

 

Parteneri:

Filarmonica de Stat „Transilvania”

Universitatea Babeş-Bolyai

Opera Naţională Română

Opera Maghiară