Comunicate Presa:

  • Festivalul Internaţional de Arte Digitale Elektro Arts, ediţia anului Centenar 2018

    Fondator şi Director artistic – Adrian Borza

  • FESTIVALUL INTERNAȚIONAL „SIGISMUND TODUŢĂ”

    ediţia a IV-a, 11-17 mai 2018

    CONGRESUL INTERNAȚIONAL DE SEMNIFICAȚIE MUZICALĂ

    ediția a XIV-a, 11-15 mai 2018

 Academia de Muzică „Gheorghe Dima” și Universitatea de Artă și Design vă invită la Festivalul Internaţional de Arte Digitale Elektro Arts – ediția 2018. Evenimentul va avea loc în perioada 24-26 mai 2018, la Cluj-Napoca și se va desfășura sub genericul unificator Reconciliere, un titlu care invocă demnitatea, încrederea și respectul între persoane, grupuri profesionale şi instituţii. Totodată, tema face trimitere la un moment unic din istoria naţiunii române, aniversarea Centenarului Marii Uniri.

Astfel, joi, 24 mai, ora 19:00, în Sala Studio a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, va avea loc primul spectacol al Festivalului – Fluxuri – în care vor fi prezentate compoziţiile selecţionate în urma sesiunii de call for works a acestei ediții, interpretate de muzicienii noştri: Adrian Cioban (oboi), Zoltán Réman (saxofon), Silvia Sbârciu (pian), Aida-Carmen Soanea (violă). Evenimenul este coordonat de Adrian Borza și este dedicat muzicii electroacustice mixte şi proiecțiilor video.

              Vineri, 25 mai, ora 19:00, în Sala Studio a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, se va desfășura spectacolul Geometria ecoului, spectacol de dans coordonat de lect. univ. dr. Nicoleta Demian, spectacol în care dansatorii Adelina Filipaş, Augustin Gribincea, Oana Siminic, Roberta Lupaş, Tudor Stupar, Raluca Perde, vor deveni ecoul coregrafului, iar coregrafia va deveni tehnologie.

 Transgresiv este evenimentul coordonat de prof. univ. dr. Ştefan Dorel Găină, artist vizual, care ne invită să fim spectatori la jocul fascinant dintre fotografia directă, atelierul digital şi artistul creator, dedicat reconcilierii fireşti dintre tehnică, concept şi expresivitate. Spectacolul va avea loc sâmbătă, 26 mai, ora 18:00, la Galeria Casa Matei a Universității de Artă și Design.

În aceeași zi Festivalul se va încheia cu o expoziție de instalații multimedia ce va avea loc la palatul Urania începând cu ora 19:00. Desfășurat sub titlul generic Diagnostique și coordonat de Diana Drăgan-Chirilă, evenimentul este o invitație la un parteneriat între noile medii artistice, experimentele anticipative şi prezentarea lor în cadrul oferit de artelele instalaţioniste. Astfel, Reconcilierea are loc între cele mai diferite concepte, idei şi fapte ale artistului, preocupat de artele vizuale contemporane.

Mai multe detalii despre program puteți afla de pe site-ul Festivalului www.elektroarts.com și de pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/elektroarts/

Vă propunem, așadar, o călătorie în universul artelor viitorului. Vă invităm cu căldură să descoperiţi, în programul Festivalului Elektro Arts, compozitori, interpreţi muzicieni, dansatori şi artişti vizuali mereu aflaţi în căutarea unor autentice identităţi şi căi inedite de exprimare artistică. Creaţiile lor nu ar fi putut veni într-un moment mai potrivit. (Adrian Borza, Fondator şi Director artistic Elektro Arts)

 

Proiect co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

 

Cristina Pascu

Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca

Fundația „Sigismund Toduță”

Președintele Festivalului: Prof.univ.dr. Vasile Jucan, Rectorul Academiei de Muzică „Gh. Dima”

Directorul Festivalului: Prof.univ.dr. Ecaterina Banciu, președintele Fundației „S. Toduță”

Director Executiv: Lect.univ.dr. Oana Bălan

Directori ai Congresului Internațional de Semnificație muzicală:

Prof. univ. dr. Eero Tarasti (Universitatea din Helsinki) 
Lect. univ. dr. Oana Andreica (AMGD)

 

„Fiecare compozitor și fiecare muzician instrumentist sau solist vocal, undeva, trebuie să‑și aducă aminte că a avut un îndrumător, care i-a deschis și a defrișat calea care pe urmă se desfășoară” spunea Toduță; iar nouă, celor care am fost formați la școala lui, ne revine nobila misiune de a-i păstra amintirea de mare compozitor, muzicolog, pedagog și om de cultură prin Festivalul Internațional care îi poartă numele și care dedică această a patra ediție aniversării a 110 ani de la nașterea sa, cu titlul emblematic „La obârșie, la izvor”.

            Festivalul Internațional „Sigismund Toduță” va găzdui lucrările Congresului de Semnificație muzicală, una dintre cele mai importante manifestări dedicate muzicologiei, având tema „Music as Cultural Heritage and Novelty”, la care vor participa peste 80 de muzicologi și doctoranzi din 23 de țări și patru continente.

            Pe parcursul Festivalului vor evolua soliști cu reputație mondială (pianistul Daniel Goiți, flautistul Matei Ioachimescu, organistul Martin Sturm)  și formații consacrate ale Academiei (prestigiosul Cvartet TransilvanAnsamblul Icoane), Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” (sub conducerea lui Gabriel Bebeșelea), Opera Română, soliști ai Operei Maghiare, corul Jubilate, artiști tineri premiați la concursuri de interpretare (pianiștii Cadmiel Boțac, Ștefan Macovei, violonistul Francesco Ionașcu, soprana Renata Gebe-Fügi), dar și studenți talentați aflați la începutul carierei. Programul concertelor și a recitalurilor va include capodopere românești de Enescu și Toduță, lucrări din repertoriul internațional (Mozart, Gounod, Dvořák, Prokofiev, Ravel), dar și lucrări în primă audiție (Kalevi Aho, Agustín Fernández, Alexandru Ștefan Murariu). De ziua lui Sigismund Toduță, 17 mai, vor fi interpretate în primă audiție lucrările premiate la ediția II-a a Concursului Internațional de compoziție „Sigismund Toduță” (mai 2017).      

În cadrul prezentei ediții a Festivalului Internațional „Sigismund Toduță”, conducerea Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” are onoarea de a înmâna titlul de Doctor Honoris Causa muzicologului Valentina Sandu-Dediu și compozitorilor Kalevi Aho și Agustín Fernández.

Accesul la aceste evenimente este liber, cu excepția celor organizate de Filarmonica de Stat Transilvania și Opera Română.

 

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca. 

 

Parteneri:

Filarmonica de Stat „Transilvania”

Universitatea Babeş-Bolyai

Opera Naţională Română

Opera Maghiară