Prima Pagina / Creaţie şi cercetare / Activităţi artistice / Ars Nova

Ars Nova

 

Cu siguranţă cea mai longevivă formaţie de muzică contemporană din România, Ansamblul Ars Nova a fost înfiinţat de către compozitorul Cornel Ţăranu în anul 1968, într-o perioadă de maximă efervescenţă a interesului pentru racordarea la curentele şi stilurile muzicale occidentale. Muzicienii reuniţi în acest adevărat laborator artistic proveneau dintre membrii marcanţi ai Filarmonicii clujene şi dintre cadrele didactice ale Conservatorului, această colaborare menţinându-se ca o constantă pe tot parcursul istoriei ansamblului.

Numărul de prime audiţii şi lucrări special dedicate Ars Novei prezentate în cei 40 de ani de activitate este impresionant, ca şi numărul de înregistrări, concerte şi turnee susţinute în numeroase ţări ale Europei – Marea Britanie, Franţa, Ungaria, Danemarca, Cehia, Iugoslavia, Italia, Spania, Elveţia, Germania etc.

Ars Nova şi-a onorat şi îşi onorează cu exemplaritate menirea sa iniţială, aceea de a trasa punţi de comunicare între şcolile de compoziţie şi creatorii de valoare din străinătate şi cei autohtoni.

Galerie Foto