Prima Pagina / Creaţie şi cercetare / Activităţi artistice / Arhiva concursuri

Arhiva concursuri

 

 

Concursul Internaţional de Interpretare "Gheorghe Dima"

ediţia a XVI-a - flaut şi clarinet

www.concursdima.ro

Cu un istoric impresionant şi confirmarea adusă de ultima ediţie, Concursul de interpretare muzicală "Gheorghe Dima" continuă să reprezinte una dintre competiţiile muzicale cele mai importante din România. Înfiinţată în 1984 de către Academia de Muzică din Cluj-Napoca, competiţia s-a derulat timp de douăsprezece ediţii înainte de a fi reluată cu succes treispezece ani mai târziu.

Ediţia din 2015, dedicată instrumentelor flaut şi clarinet, a constituit un salt în ce priveşte amploarea internaţională a competiţiei, cu participarea în juriu a unora dintre cei mai mari interpreţi ai momentului şi aproximativ 120 de concurenţi din 17 ţări de pe întreg globul.

În acelaşi spirit, cea de-a XVI-a ediţie a concursului (iulie 2017) aşteaptă muzicieni din întreaga lume la cele două secţiuni - Flaut şi Clarinet - care se vor confrunta în faţa juriului compus din personalităţi recunoscute la nivel mondial, probabil cel mai tânăr juriu din istoria concursurilor internaţionale.

Concursul va avea loc în incinta Academiei de Muzicã "Gheorghe Dima" situatã în inima Transilvaniei, Cluj-Napoca, România.

 

 

Concurs Duo Pianistic

Ediția a VIII-a:  joi 5 mai 2016
 

Tragerea la sorţi va avea loc Miercuri, 4 mai , ora 17, sala 59

Competiţia va avea loc Joi, 5 mai - Studioul de concerte al AMGD (ora şi ordinea intrării în concurs se vor afişa după tragerea la sorţi)

Festivitatea de premiere va avea loc Joi 5 mai  -  Studioul de concerte al AMGD

Programul va cuprinde două lucrări :
- o lucrare, la alegere dintre

     Răzvan Metea – Mariage - partitură pdf
     Cristian Bence-Muk  - A few musical horror scenes - partitură pdf           
     Ionică Pop - Aventura celor 8 osutădouăzecişioptimi - partitură pdf
     Şerban Marcu - Trei piese mici în do(i) - partitură pdf
     Ciprian Pop – Cartoon Toccata - partiturǎ pdf
-  o lucrare din repertoriul universal pentru două piane (lucrări  originale pentru  două piane sau transcripţiile compozitorilor pentru propriile lucrări). Sunt admise şi părţi de suită sau părţi de sonată.

Marele premiu al concursului, oferit de Filarmonica Targu Mureş: programarea formaţiei câştigătoare în stagiunea 2016-2017 a Filarmonicii, formatie care  va interpreta o lucrare concertantă  pentru două piane şi orchestră compusă de  Cristian Bence-Muk.

 

Regulamentul concursului

Fişa de înscriere

 


Proiectul susţine candidatura oraşului Cluj-Napoca la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021.

 

 

Concursul Mozart - ediţia XXII - Duo vioară - pian

Cluj-Napoca, 5-6 decembrie 2015

www.mozart-romania.ro

În 2015 Societatea Română Mozart şi Academia de Muzică „Gheorghe Dima” organizează  cea de a XXII-a ediţie a Concursului Mozart, dedicată formaţiilor de duo vioară-pian, menită să promoveze tineri muzicieni care se remarcă în interpretarea sonatelor pentru vioară şi pian de W.A. Mozart.

Organizatori: Societatea Română Mozart şi Academia de Muzică „Gheorghe Dima”

Premiul I – 4.000 lei

Premiul II – 3.000 lei

Premiul III – 2.000 lei

Premiul special Rotary Visio – 1.000 lei (premiul se acordă celei mai tinere formaţii admise în etapa a doua, nepremiată de juriu)
 

Regulamentul concursului

Fişa de înscriere

 

 

Concursul Internaţional de Interpretare "Gheorghe Dima"

ediţia a XV-a (5 - 11 iulie 2015) - flaut şi clarinet

www.concursdima.ro

Cu un istoric impresionant şi confirmarea adusă de ultima ediţie, Concursul de interpretare muzicală Gheorghe Dima continuă să reprezinte una dintre competiţiile muzicale cele mai importante din România. Înfiinţată în 1984 de către Academia de Muzică din Cluj-Napoca, competiţia s-a derulat timp de douăsprezece ediţii înainte de a fi reluată cu succes treisprezece ani mai târziu.

Ediţia din 2011, dedicată instrumentelor flaut şi clarinet, a constituit un salt în ceea ce priveşte amploarea internaţională a competiţiei, cu participarea în juriu a unora dintre cei mai mari interpreţi ai momentului. Au fost înscrişi peste 130 de concurenţi din 18 ţări.

În acelaşi spirit, cea de-a XV-a ediţie a concursului (iulie 2015) aşteaptă muzicieni din întreaga lume la cele două secţiuni - Flaut şi Clarinet - care se vor confrunta în faţa juriului compus din personalităţi recunoscute la nivel mondial, probabil cel mai tânăr juriu din istoria concururilor internaţionale.

 

 

Concursul de Muzică Barocă "La Stravaganza"

ediţia a IV-a (9-10 mai 2015)

Festivalul de Muzică Barocă „La Stravaganza” doreşte să promoveze interpretarea  autentică a muzicii baroce, cu procedee interpretative bazate pe studiul vechilor tratate şi cu instrumente de epocă sau cópii ale acestora.

Concursul este unic pe acest domeniu in Europa de Est şi are menirea să stimuleze tânăra generaţie în preocuparea pentru interpretare autentică. Festivalul La Stravaganza constituie, împreună cu stagiile anuale de formare Académie de Sablé, un element de bază nu numai în promovarea muzicii baroce în România, dar şi în valorificarea potenţialului creativ autohton.

 

 

Concurs de compoziţie "Liviu Comes"

ediţia a VII-a, martie 2015

Concursul se adresează tinerilor compozitori, studenţi la studii universitare de licenţă, masterat sau doctorat.
Concursul are ca obiect lucrări instrumentale cu caracter didactic pentru ciclurile de învăţământ muzical gimnazial sau liceal. Concurenţii vor adecva gradul de dificultate al lucrărilor la nivelul expresiv şi tehnic al elevilor din ciclurile şcolare menţionate, care vor fi indicate pe prima pagină a partiturii.


Concursul cuprinde trei secţiuni:
A. lucrări pentru oboi;
B. lucrări pentru pian;
C. lucrări pentru oboi şi pian

 
Informaţii suplimentare puteţi găsi aici.

 

 

Concursul "Duo Pianistic"

ediţia a VII-a (18 februarie 2015)

Concursul “Duo Pianistic” a fost înființat sub egida AMGD - Cluj în anul 2009, din dorința pianistelor Vera Negreanu și Mihaela Gavriș de a promova repertoriul pentru douǎ piane din literatura muzicalǎ universalǎ și romaneascǎ, stimulând astfel interesul compozitorilor și interpreților pentru acest gen de exprimare artisticǎ. Faptul cǎ piesa impusǎ în concurs este compusǎ special pentru fiecare ediție si interpretatǎ în primǎ audiție absolutǎ, particularizeazǎ aceastǎ competiție.

Potrivit specificului formației camerale, concursul este conceput în ideea unui multiplu binom. Compozitor/interpret, universal/românesc, repertoriu opțional/repertoriu impus, limbaj muzical consacrat/limbaj contemporan sunt coordonatele acestei manifestǎri artistice care oferǎ studenților participanți o experiențǎ interpretativă de excepție.

 
Informaţii suplimentare puteţi găsi aici.

 

 

Concursul Mozart - ediţia XXI - pian

Cluj-Napoca, 6-7 decembrie 2014

În 2014 Societatea Română Mozart şi Academia de Muzică “Gheorghe Dima” organizează cea de a XXI-a ediţie a Concursului Mozart. Este o ediţie dedicată repertoriului pianistic, menită să promoveze tineri muzicieni care se remarcă în interpretarea muzicii lui Mozart.

Organizatori: Societatea Română Mozart, Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, Qual Media Group

Premiul I – 2.500 lei

Premiul II – 2.000 lei

Premiul III – 1.500 lei

Premiul special Gerda Turk – 1.000 lei

(premiul se acordă celui mai tânăr pianist admis în etapa a doua, nepremiat de juriu)

Juriul concursului Mozart:
Președintele juriului: Martin Hughes – Universitatea de Muzică din Viena
Adriana Bera – Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca
Dana Borșan – Universitatea Națională de Muzică din București
Sorin Dogariu – Facultatea de Muzică a Universității de Vest din Timișoara
Zoltan Horvath – Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca

 

Regulamentul concursului

 

 

Concurs Mozart – canto – ediţia a XX-a, 7-8 decembrie 2013

www.mozart-romania.ro

În 2013 Societatea Română Mozart şi Academia de Muzică “Gheorghe Dima” organizează cea de a XX-a ediţie a Concursului Mozart. Este o ediţie dedicată repertoriului vocal, menită să promoveze tineri muzicieni – cântăreţi şi pianişti acompaniatori – care se remarcă în interpretarea muzicii lui Mozart.

Premiul I – 2.000 lei

Premiul II – 1.500 lei

Premiul III – 1.000 lei

Premiul special pentru cel mai bun tânăr acompaniator – 1.000 lei

 

Alte premii speciale!

Laureaţii celor trei premii şi laureatul premiului special pentru acompaniament vor primi din partea editurii Bärenreiter partituri ale liedurilor de Mozart în ediţia Neue Mozart Ausgabe.

 

 

Concursul Internaţional de Interpretare "Gheorghe Dima"

ediţia a XIV-a (30 iunie-5 iulie 2013) - trompetă şi oboi

www.concursdima.ro

Cu un istoric impresionant şi confirmarea adusă de ultima ediţie, Concursul de interpretare muzicală Gheorghe Dima continuă să reprezinte una dintre competiţiile muzicale cele mai importante din România. Înfiinţată în 1984 de către Academia de Muzică din Cluj-Napoca, competiţia s-a derulat timp de douăsprezece ediţii înainte de a fi reluată cu succes treispezece ani mai târziu.

Ediţia din 2011, dedicată instrumentelor flaut şi clarinet, a constituit un salt în ceea ce priveşte amploarea internaţională a competiţiei, cu participarea în juriu a unora dintre cei mai mari interpreţi ai momentului. Au fost înscrişi peste 130 de concurenţi din 18 ţări. În acelaşi spirit, cea de-a XIV-a ediţie a concursului (iulie 2013) aşteaptă muzicieni din întreaga lume la cele două secţiuni – oboi şi trompetã – care se vor confrunta în faţa juriului compus din personalităţi recunoscute la nivel mondial.

 

 

Concursul de Muzică Barocă "La Stravaganza"

ediţia a III-a (25-26 mai 2013)

Ajuns la a treia ediţie, Festivalul de Muzică Barocă „La Stravaganza” doreşte să promoveze interpretarea  autentică a muzicii baroce, cu procedee interpretative bazate pe studiul vechilor tratate şi cu instrumente de epocă sau cópii ale acestora. Primele ediţii (2009 si 2011) s-au bucurat de un succes veritabil pe toate planurile, atât audienţa la concerte, cât şi calitatea concursului, a simpozionului muzicologic şi participarea la cursurile de măiestrie justificând reeditarea bianuala a festivalului. Concursul este unic pe acest domeniu in Europa de Est si are menirea sa stimuleze tânăra generaţie în preocuparea pentru interpretare autentică. Festivalul La Stravaganza constituie, împreună cu stagiile anuale de formare Académie de Sablé, un element de bază nu numai în promovarea muzicii baroce în România, dar şi în valorificarea potenţialului creativ autohton.
 
 

 

 

Concursul "Duo Pianistic"

ediţia a V-a (27-29 aprilie 2013)

Concursul “Duo Pianistic” a fost înființat sub egida AMGD - Cluj în anul 2009, din dorința pianistelor Vera Negreanu și Mihaela Gavriș de a promova repertoriul pentru douǎ piane din literatura muzicalǎ universalǎ și romaneascǎ, stimulând astfel interesul compozitorilor și interpreților pentru acest gen de exprimare artisticǎ. Faptul cǎ piesa impusǎ în concurs este compusǎ special pentru fiecare ediție si interpretatǎ în primǎ audiție absolutǎ, particularizeazǎ aceastǎ competiție.

Potrivit specificului formației camerale, concursul este conceput în ideea unui multiplu binom. Compozitor/interpret, universal/românesc, repertoriu opțional/repertoriu impus, limbaj muzical consacrat/limbaj contemporan sunt coordonatele acestei manifestǎri artistice care oferǎ studenților participanți o experiențǎ interpretativă de excepție.

 

 

Concurs de compoziţie "Liviu Comes"

ediţia a V-a, martie 2013

Concursul se adresează tinerilor compozitori, studenţi la studii universitare de licenţă, masterat sau doctorat.
Concursul are ca obiect lucrări instrumentale cu caracter didactic pentru ciclurile de învăţământ muzical gimnazial sau liceal. Concurenţii vor adecva gradul de dificultate al lucrărilor la nivelul expresiv şi tehnic al elevilor din ciclurile şcolare menţionate, care vor fi indicate pe prima pagină a partiturii.

Concursul cuprinde două secţiuni:
A. lucrări pentru vioară solo sau vioară şi pian;
B. lucrări pentru flaut solo sau flaut şi pian;

 

 

Concursul Mozart pentru cvartete de coarde, ediţia a XIX-a (8-9 decembrie 2012)

www.mozart-romania.ro

În 2012 se împlinesc 100 de ani de la naşterea acestui renumit violonist şi dirijor, întemeietor al Cvartetului Végh şi al orchestrei Camerata Academica Salzburg, membru de onoare al Societăţii Române Mozart.Prin organizarea acestui concurs şi instituirea Marelui Premiu Sándor Végh, Societatea Română Mozart îşi propune să aducă în atenţia tinerei generaţii personalitatea de excepţie a acestui muzician, interpret de referinţă al creaţiei mozartiene, originar din Cluj.

Concursul se desfăşoară la Cluj-Napoca, în cadrul celei de a XXII-a ediţii a Festivalului Mozart, în zilele de 8 şi 9 decembrie 2012, în Sala Studio a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”. Juriul, compus din personalităţi marcante ale vieţii muzicale din România şi din străinătate, va acorda următoarele premii: Marele Premiu Sándor Végh – 8.000 lei, Premiul II – 4.000 lei, Premiul III – 2.000 lei.