Prima Pagina / Creaţie şi cercetare / Activităţi artistice / Ansamblul de percuţie

Ansamblul de percuţie

 

Grigore Pop, mentorul mai multor generaţii de percuţionişti români de mare valoare, el însuşi un virtuos al numeroaselor instrumente ce compun acest solicitat compartiment sonor, este şi fondatorul Ansamblului de percuţie, al cărui prim concert a avut loc în martie 1976.

Este primul ansamblu românesc de acest tip, care, fiind alcătuit din studenţii clasei de percuţie a Conservatorului clujean, a suferit de-a lungul timpului transformările inerente ale schimbului de generaţii, reuşind să-şi păstreze mereu valoarea superlativă – rod al competenţei incontestabile şi exigenţei conducătorului său artistic. Valoarea interpretativă se conjugă astfel cu semnificaţia unei înalte şcoli de interpretare, ce a exersat o influenţă benefică în peisajul ansamblurilor româneşti de muzică contemporană.

 

 

"Ansamblul de Percuţie al Academiei de Muzică Gheorghe Dima condus de Grigore Pop a adus nepreţuite servicii componisticii româneşti. Nume rezonante ale şcolii româneşti de compoziţie au dedicat valoroase creaţii ansamblului şi s-au bucurat în acelaşi timp de interpretări de referinţă din partea acestuia. Pentru tinerii compozitori clujeni cu precădere, Ansamblul de Percuţie a reprezentat un factor stimulativ de prim ordin. Totodată el a reprezentat şi reprezintă o redutabilă şcoală de muzică contemporană pentru tinerii interpreţi ai academiei clujene. Nu în ultimul rînd, exemplara relaţie de colaborare cu interpreţi şi ansambluri muzicale precum şi excepţionala conlucrare maestru-discipoli pe care o cultivă profesorul Grigore Pop, fac din Ansamblul de Percuţie un model de etică şi probitate profesională."

Prof.univ.dr. Cristian Misievici

Galerie Foto