Prima Pagina / Creaţie şi cercetare / Activităţi artistice / Ansamblu de chitare

Ansamblu de chitare

 

Ansamblul de chitare al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca a luat fiinţă în anul 2000, la patru ani de la înfiinţarea clasei de chitară, sub îndrumarea profesorului Constantin Andrei. Pe lângă genul cameral tradiţional de duo, trio şi cvartet, Ansamblul de chitare sau orchestra chitariştilor, a fost şi rămâne o disciplină mult îndrăgită de către toţi chitariştii care au făcut şi fac parte din componenţa lui, datorită posibilităţilor timbrale şi expresive pe care le descoperă atunci când cântă în ansamblu, precum şi a repertoriului variat stilistic.

Totodată trebuie menţionat faptul că studenţii care alcătuiesc ansamblul de chitare sunt laureaţi ai unor prestigioase Festivaluri şi Concursuri de chitară din ţară şi străinătate.

Numeroasele recitaluri susţinute de-a lungul anilor atât în cadrul Academiei de Muzică cât şi în instituţii culturale de prestigiu, au făcut ca Ansamblul de Chitare să se numere printre formaţiile de prestigiu ale acestei instituţii, întotdeauna aducând bucurie şi căldură în sufletele spectatorilor. În perioada 1-3 mai 2011, Ansamblul de Chitare a fost invitat să participe la Festivalul de Orchestre şi Ansambluri de Chitare de la Ruse, Bulgaria, unde a susţinând concertul de închidere al Festivalului, iar prestaţia lor artistică a fost apreciată cu îndelungi aplauze.

Repertoriul abordat de ansamblul de chitare din 2000 şi până în prezent cuprinde lucrări din creaţia compozitorilor: Georg Philipp Telemann, Antonio Vivaldi, Georg Friedrich Händel,  Štěpán Rak, Roland Dyens, Leo Brouwer, Adrian Andrei, Francis Kleynijans, Andrew York, Jean Gauffriau, Veit Erdmann-Abele, Olivier Bensa, Luc Lévesque, Manuel Penella, etc.

Galerie Foto